1-year survival rate of ICU patients undergoing tracheotomy, a low volume hospital experience: 1-letno preživetje bolnikov v EIT po traheotomiji — izkušnja bolnišnice z majhnim številom bolnikov - Mohorko, Janez; Markota, Andrej; Čizmarevič, Bogdan (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Veliko kritično bolnih pacientov tekom hospitalizacije v EIT(Enota intenzivne terapije) potrebuje traheotomijo. Namen študije je bil ugotoviti, koliko pacientov, ki jim naredimo traheostomo, preživi hospitalizacijo in koliko je živih 1 leto po posegu.Metode: Retrospektivno smo v študijo vključili 144 pacientov, ki jim je bila tekom hospitalizacije v EIT UKCMaribor v letu 2015 opravljena traheotomija. Primerjali smo rezultate med PIT(Perioperativna intenzivna terapija) in OIIM (Oddelek za intenzivno interno medicine).Rezultati: Študija je pokazala, da je preživetje kritično bolnih pacientov po traheotomiji majhno. Po enem letu živi brez traheostome samo 9,7 % vseh pacientov. Razlike med PIT in OIIM, ki so bile statistično pomembne, smo opazovali samo po odpustu iz EIT. Več bolnikov je preživelo OIIM.Zaključek: Glede enoletnega preživetja pacientov, hospitaliziranih v EIT, ki so jim opravili traheotomijo, smo našli malo podatkov. Iz navedenega zaključujemo, da je potrebno opraviti več raziskav na to temo.
Keywords: traheotomija; 1-letno preživetje