Stoletniki med nami in mi z njimi / Centenarians among us and we with them - Pahor, Dušica (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Sto let. Je to veliko ali malo? Odvisno, kako gledamo, kaj in koga gledamo. Za človeka je veliko, za neko inštitucijo relativno malo. A ne glede na to je sto let sto let; je nek mejnik, ki se ga je potrebno zaradi zanamcev spomniti in hkrati skrbno pregledati preteklost. Brez preteklosti ni prihodnosti, je rek, ki še vedno drži. Tisti, ki poskušajo izbrisati preteklost, izbrišejo del sebe. Preteklost smo mi, so naši predniki. Je nekaj, kar nam je dalo temelje, na katerih stojimo in se lahko razvijamo. Brez njih ne bi bilo nas in ne bodočnosti. Zato je vse, kjer smo sedaj, nadaljevanje preteklosti, pa čeprav nekateri mislijo, da se je šele z njimi začela zgodovina.