Subendocardial viability ratio, ambulatory blood pressure monitoring and serum biomarkers for cardiovascular disease in chronic kidney patients: Razmerje subendokardne viabilnosti, ambulantno merjenje krvnega tlaka in serumski označevalci srčno-žilnih bolezni pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo - Piko, Nejc; Šrot, Tajda; Hojs, Nina; Bevc, Sebastjan; Hojs, Radovan; Ekart, Robert (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Kronična ledvična bolezen je povezana z visoko prevalenco srčnožilnih bolezni. Tehnika meritve pulznega vala nam poda informacije o aortnih tlakih in temelji na neinvazivnih meritvah perifernega pulza. Razmerje subendokardne viabilnosti miokarda kot del analize perifernega pulznega vala je neinvazivna meritev mikrovaskularne prekrvavitve miokarda.Metode: V naši raziskavi smo pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo analizirali povezavo med razmerjemsubendokardne viabilnosti miokarda, 24-urnimi meritvami krvnega tlaka in serumskimi označevalci za srčnožilne bolezni. S pomočjo aplanacijske tonometrije smo analizirali periferni pulzni val pri 86 bolnikih s kronično ledvično boleznijo. Pri bolnikih, ki smo jih razdelili v dve skupini glede na mediano razmerja subendokardne viabilnosti miokarda, smo merili tudi serumske označevalce srčnožilnih bolezni.Rezultati: Povprečna starost bolnikov je bila 60±13 let, 65% je bilo moških, povprečna vrednost razmerja subendokardne viabilnosti miokarda je bila 151±34%. Bolniki s kronično ledvično boleznijo v skupini z nižjimi vrednostmi razmerja subendokardne viabilnosti miokarda (
Keywords: arterijska togost; augmentacijksi indeks; kronična ledvična bolezen; NT-proBNP; razmerje subendokardne viabilnosti miokarda