Preoperative renal dysfunction is a predictor of postoperative atrial fibrillation in coronary artery bypass patients: Predoperativna ledvična disfunkcija je napovedni dejavnik pooperativne atrijske fibrilacije pri bolnikih po kirurški revaskularizaciji srca - Antonič, Miha (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Atrijska fibrilacija je najpogostejša motnja ritma po operacijah na srcu. Namen raziskave je bil preučiti vpliv predoperativne in intraoperativne ledvične funkcije med zunajtelesnim obtokomna pojavnost omenjene motnje ritma pri bolnikih po kirurški revaskularizaciji srca.Metode: V retrospektivno opazovalno raziskavo je bilo vključenih 409 bolnikov po elektivni kirurški revaskularizaciji srca. Glede na pooperativni potek so bili bolniki razdeljeni na tiste, pri katerihje pooperativno prišlo do novonastale atrijske fibrilacije, in na tiste, pri katerih do atrijske fibrilacije ni prišlo.S pomočjo univariatnih in multivariatnih statističnih modelov smo preučili vpliv predoperativne ledvične funkcije (serumski kreatinin in ocenjena glomerulna filtracija) in intraoperativne ledvične funkcije (diureza med zunajtelesnim obtokom) na pojavnost novonastale pooperativne atrijske fibrilacije.Rezultati: Pri 69 od 409 bolnikov je pooperativno prišlo do novonastale atrijske fibrilacije, kar predstavlja incidenco 16,9 %. Bolniki s pooperativno atrijsko fibrilacijo so bili starejši, imeli so višji EuroSCORE II in višje predoperativne koncentracije natriuretičnega peptida tipa b. Bolniki z atrijsko fibrilacijo so imeli slabšo predoperativno ledvično funkcijo (višjo predoperativno koncentracijo serumskega kreatinina in nižjo ocenjeno glomerulno filtracijo) kot tisti v sinusnem ritmu. Razlike med skupinama pri diurezi med zunajtelesnim obtokom ni bilo. Multivariatna analiza je kot neodvisne dejavnike tveganja za nastanek novonastale pooperativne atrijske fibrilacije potrdila višjo starost, iztisni delež levega prekata pod 30 % in nižjo predoperativno glomerulno filtracijo.Zaključek: Raziskava je kot neodvisni dejavnik tveganja za nastanek pooperativne atrijske fibrilacije potrdila nižjo predoperativno glomerulno filtracijo, medtem ko vpliva diureze med zunajtelesnim obtokom na incidenco atrijske fibrilacije nismo dokazali.
Keywords: atrijska fibrilacija; akutna ledvična okvara; srčni obvodi; zunajtelesni obvod