Strain indicators in the assessment of systolic myocardial function in aboy with hypertrophic cardiomyopathy: a case report: Indikatorji strain pri oceni sistolične miokardialnefunkcije pri fantku s hipertrofično kardiomiopatijo: opis primera - Chernykh, Nadezhda; Tarasova, Alla; Groznova, Olga (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Članek predstavlja zanimiv klinični primer 14-letnega fanta s hipertrofično kardiomiopatijo (HCM). Vrednosti ejekcijske frakcije (EF) in “shortening” frakcije levega ventrikla so pri otrocih s hipertrofično kardiomiopatijo dolgo časa v sprejemljivih okvirjih. Zaznava zmanjšanja segmetalne miokardialne kontraktilnosti na začetku bolezni predstavlja diagnostično težavo.Metode: Predstavljene so klinične lastnosti bolnika, rezultati študij in analiza obremenitve miokardija levega ventrikla v “2D speckle-tracking” nastavitvi z ehokardiografsko študijo.Rezultati: Ugotovljeno je bilo zmanjšanje vrednosti v indikatorjih obremenitve v anterioseptalnem, anteriornem in anterolateralnem segment miokardija levega ventrikla ter kompenzatorno zvišanje vrednosti v kontralateralnih segmentih. Ugotovljene vrednosti so služile kot indikacija za začetek zdravljenja.Zaključek: Zmanjšanje vrednosti v indikatorjih obremenitve v “2D speckle-tracking” nastavitvi je najbolj nazorno predstavljeno s spremembami v segmentalni sistolični funkciji levega ventrikla v začetnem stadiju hipertrofične kardiomiopatije.
Keywords: 2D speckle-tracking; strain; hipertrofična kardiomiopatija; zgodnje zdravljenje; otrok