A Novel Capacitive Method for Urodynamic Measurements That is Suitable for Home Use: Nova metoda merjenja urodinamike, primerna za domačo uporabo na osnovi kapacitivnosti - Nikolić, Gregor; But, Igor; Stožer, Andraž; Kramberger, Iztok (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Urinska inkontinenca prizadene velik del ženske in moške populacije in eden prvih presejalnih testov so urodinamske meritve. Med najpreprostejšimi napravami, ki ne dajejo zadostne količine podatkov, in napravami, ki dajejo kopico podatkov, a so cenovno nedostopne in se uporabljajo le v kliničnih testih, je velik prepad. Cilja raziskave sta bila preučiti obstoječe metode merjenja urodinamike in razviti metodo, ki bi zmanjšala prepad med prej omenjenimi napravami ter omogočila široko dostopnost.Metode: Raziskava je vključevala pregled obstoječih urodinamskih metod in odločitev za kapacitivno metodo kot metodo, s katero bi lahko dosegali zastavljene cilje. Izdelali smo pripomoček za validiranje kapacitivne metode z namestitvijo elektrod na zunanjo stran zbirne posode. Kapacitivna metoda velja za potrjeno, vendar zanjo še ni literature o morebitnih kliničnih validacijah. Zato smo izvedli primerjavo razvite kapacitivne naprave z validirano gravimetrično napravo Dorado KT, ki se uporablja v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.Rezultati: Rezultati meritev kažejo precejšnje ujemanje med obema napravama pri merjenju volumna (p = 0,936) ter pri merjenju maksimalnega (p = 0,327) in povprečnega pretoka (p = 0,136). Grafična poteka spreminjanja volumna in pretoka v času kažeta veliko stopnjo prekrivanja.Zaključek: Metoda merjenja glede na zgodovinski razvoj tovrstnih naprav kaže na razvojni korak v prihodnost, kljub temu da meritve v dani obliki še v celoti ne dosegajo priporočil, ki jih je izdalo mednarodno združenje za inkontinenco. V primeru uporabe večjega števila elektrod je pričakovati izboljšanje omenjene pomanjkljivosti, možna pa je tudi razširitev funkcionalnosti, in sicer v primeru izdelave samostojne naprave na principu kapacitivne metode, ki je predstavljena v prispevku.
Keywords: Uroflowmetry; Urodynamics; Home Noninvasive Urodynamics Measurements; Low Urinary Tract Symptoms (LUTS); Voiding Dysfunction; Overactive Bladder