Diagnostic relevance of free light chain indices and their relation to the clinical presentation of multiple sclerosis: Vloga indeksov prostih lahkih verig pri diagnozi multiple skleroze in njihova povezava s kliničnimi znaki - Karakatič, Sanja; Magdič, Jožef; Karakatič, Sašo; Omerzu, Tomaž; Modrič, Evgenija; Hojs Fabjan, Tanja (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Proste lahke verige (PLV) v cerebrospinalni tekočini (CST) predstavljajo obetajoč biooznačevalec za diagnozo multiple skleroze (MS), vendar je njihovo vključitev v diagnostična merila potrebno podpreti z dodatnimi študijami. Prav tako je slabo proučena njihova povezava s kliničnimi znaki ob prvem zagonu MS. Namen raziskave je bil opredeliti diagnostični pomen indeksov PLV in raziskati njihovo povezavo s funkcionalnimi sistemi (FS) pri novonastali MS.Metode: V raziskavi je sodelovalo 71 bolnikov, ki so jim bili odvzeti parni vzorci CST in seruma, iz katerih so bili izračunani kapa in lambda indeksi PLV. Vključeni so bili bolniki z nevnetnimi nevrološkimi boleznimi (ne-MS, n = 29) in novonastalo MS (MS, n = 42). Slednji so bili glede na število začetnih simptomov razdeljeni na mono- in polisimptomatske. Prizadetost FS je bila opredeljena v skladu z razširjeno lestvico stopnje prizadetosti (angl. Expanded Disability Status Scale, EDSS).Rezultati: Pri sočasnem upoštevanju obeh indeksov PLV, spola in starosti bolnikov je bila diagnostična natančnost večja (AUC 0,991, senzitivnost 95,5 %, specifičnost 95,8 %) kot pri posamezni uporabi lambda (AUC 0,677, senzitivnost 68,0 %, specifičnost 60 %) ali kapa (AUC 0,957, senzitivnost 88,5 %, specifičnost 88,0 %) indeksa. Med mono- in polisimptomatskimi bolniki ni bilo razlik v lambda (U = 78,0, p = 0,749) ali kapa (U = 820, p = 0,885) indeksih. Indeksa prav tako nista povezana z EDSS.Zaključek: Indeksa PLV sta potencialno uporabna diagnostična biooznačevalca. Ne razlikujeta med mono- in polisimptomatskim začetkom bolezni. Prav tako nista povezana z oceno po EDSS lestvici.
Keywords: multipla skleroza; proste lahke verige; kapa indeks; lambda indeks; funkcionalni sistemi; EDSS lestvica