Uterus preservation despite focal placentaaccreta in a patient with multiple previous uterine surgeries: a case report: Ohranitev maternice kljub žariščni prirasli posteljici pri pacientki s številnimi predhodnimi operacijami maternice : prikaz primera - Vidanova, Snezhana; Serdinšek, Tamara; Žebeljan, Ivan; Mujezinović, Faris (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Več kot polovica primerov vraščene posteljice, nenormalne trofoblastne invazije v maternični miometrij, ostaja v nosečnosti neodkritih. Kljub povečani pogostnosti vraščene posteljice v zadnjih letih v literaturi še vedno ni strinjanja o njenem optimalnem obvladovanju. Opisujemo primer vraščene posteljice, pri katerem je konservativni pristop k zdravljenju rešil maternico.Poročilo o primeru: V tretji nosečnosti prvorodnice, ki se je v preteklosti srečala z neplodnostjo, dvema zadržanima splavoma ter s številnimi predhodnimi operacijami maternice, je bil razvoj vraščene posteljice kljub negativnim sonografskim ugotovitvam pričakovan. Med planiranim carskim rezom smo potrdili vraščeno posteljico in obvladali krvavitev z namestitvijo hemostatskih šivov. Pooperativno obdobje je potekalo brez posebnosti, odpuščena je bila četrti dan po operaciji.Zaključek: Velika pripravljenost na pojav vraščene posteljice pri nosečnicah z dejavniki tveganja kljub odsotnosti ultrazvočnih znakov za vraščeno posteljico pomaga pri načrtovanju ustreznih kirurških in podpornih posegov ter zmanjšuje poporodno krvavitev in obolevnost mater.
Keywords: vraščena posteljica; ohranjanje plodnosti; hemostatski šivi