Case report: Is mid-trimester cesarean section an unrecognized risk factor for accidental extension to the lower uterine segment? Predstavitev primera: Je carski rez v drugem trimestru nosečnosti nerazpoznavni dejavnik tveganja za nenamerno podaljšanje histerotomije v spodnji del maternice? - Al Mahdawi, Leyla; Kuder, Lucija; Mujezinović, Faris (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Ob carskem rezu se pogosto dogaja nenamerno zatrganje kotov maternice, ki je povezano z resnejšo izgubo krvi, večjim tveganjem za potrebo po transfuziji in nenačrtovano histerektomijo. Najpomembnejši dejavnik tveganja je carski rez v drugi porodni dobi. Poročilo o primeru: Opisujemo primer 35-letne nosečnice v drugem trimesečju, pri kateri smo opravili drugi carski rez. Prišlo je do nenamernega zatrganja kotov maternice, kar je vodilo v resno izgubo krvi. Odpuščena je bila četrti pooperativni dan v klinično stabilnem stanju.Zaključek: Nenamerno zatrganje kotov maternice je povezano z višjo maternalno obolevnostjo in umrljivostjo. Topa kirurška tehnika vstopa in obratna medenična ekstrakcija sta povezani z manjšim tveganjem za zatrganje kotov maternice.
Keywords: carski rez v drugem trimesečju; nenamerno zatrganje kotov maternice; tehnika carskega reza