Attitudes of general practitioners and their patients about ambulatory blood pressure monitoring in family medicine: Stališča zdravnikov družinske medicine in njihovih bolnikov do izvajanja 24-urnega neinvazivnega merjenja krvnega tlaka v ambulanti družinske medicine - Petek Šter, Marija; Kersnik, Janko (Acta Medico-Biotechnica, 2022)
Stališča zdravnikov družinske medicine in njihovih bolnikov do izvajanja 24-urnega neinvazivnega merjenja krvnega tlaka v ambulanti družinske medicine.Namen: 24-urno neinvazivno merjenje krvnega tlaka (24-NMKT) je vse pogosteje uporabljena metoda merjenja krvnega tlaka v družinski medicini, vendar pa o stališčih zdravnikov in njihovih bolnikov o uporabi 24-NMKT na primarnem nivoju zdravstvenega varstva v Evropi vemo le malo.Metode: V presečni raziskavi so sodelovali bolniki z nenadzorovanim krvnim tlakom ob kombinacijskem zdravljenju z vsaj dvema antihipertenzivnima učinkovinama, ki so opravili 24-NMKT pri 38 zdravnikih družinske medicine v Sloveniji. Bolniki in zdravniki so izpolnili vpra{alnik o zadovoljstvu, stališčih in sprejemljivosti 24-NMKT v ambulanti družinske medicine. Sprejemljivost in stališča do 24-NMKT v družinski medicini smo ocenjevali s pomočjo uporabe 5-stopenjske Likertove lestvice. Rezultati: Zbrali smo podatke o 185 bolnikih; od tega je bilo 95 žensk (51,4 %) in 90 (48,6 %) mo{kih, starih od 37 do 79 let (povpre~je 59,5, SD 9,5 let). 106 (67,3 %) bolnikov je bilo v celoti zadovoljnih s prejetimi navodili pred izvedbo 24-NMKT. Bolniki so 24-NMKT ocenili kot sprejemljivo metodo merjenja krvnega tlaka. Prepričani so bili, da 24-NMKT pomaga k boljšemu nadzoru krvnega tlaka (Likertova lestvica: 4,46, SD 1,03), možnost, da opravijo 24-NMKT v ambulanti družinske medicine, pa so ocenili kot pomembno prednost (Likertova lestvica: 4,65, SD 1,01). Zdravniki družinske medicine so bili prepričani, da je 24-NMKT za bolnike sprejemljiva metoda merjenja krvnega tlaka, ki izboljša bolnikov in zdravnikov interes za izboljšanje nadzora krvnega tlaka, izbolj{a bolnikovo sodelovanje pri zdravljenju ter zmanj{a predpisovanje antihipertenzivnih zdravil. Menili so, da je korist 24-NMKT največja ob sumu na hipertenzijo (Likertova lestvica : 4,79, SD 0,49).Zaključek: 24-NMKT je sprejemljiva metoda merjenja krvnega tlaka za bolnike in zdravnike družinske medicine. Bolniki so možnost, da preiskavo opravijo v ambulanti družinske medicine, ocenili kot pomembno prednost.
Keywords: arterijska hipertenzija; 24-NMKT; stališča; sprejem; družinska medicina