Cardiotoxicity and multiorgan system failure caused by valproate poisoning: case report and review of the literature: Kardiotoksičnost in več-organska odpoved zaradi zastrupitve z valproatom - Letonja, Mitja; Petrovič, Danijel (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Kardiotoksičnost in več-organska odpoved zaradi zastrupitve z valproatom. V prispevku je prikazan primer hude zastrupitve z valproatom, ki je povzročila večorgansko odpoved. Gre za prvo poročilo hude prizadetosti srca,  ki se je kazala z atrijsko fibrilacijo, difuzno inverzijo T valov, podaljšanjem QTc intervala in porastom markerjev nekroze miokarda. Bolnica je  popolnoma okrevala po 7 dneh terapije, ki je vsebovala lavažo želodca, aktivno oglje, manitol in hemodializo. Po zastrupitvi ni bilo opaziti  patoloških ehokardiografskih sprememb in tudi mesec dni po odpustu z obremenitvenim testiranjem nismo izzvali ishemičnih sprememb ali  aritmij.
Keywords: karditoksičnost; večorganska odpoved; valproat