1-(6-O-Acetyl-3,4-Dideoxy-3-Fluoro-β-D-Glycero-Hex-3-enopyranosyl-2- Ulose)-N4-Benzoyl Cytosine is a potent inhibitor of pseudorabies virus replication in infected cells: 1-(6-O-Acetil-3,4-Dideoksi-3-Fluoro-β-D-Glicero-Hex-3-enopiranozil-2- Uloza)-N4-Benzoil Citozin je močan inhibitor replikacije pseudorabies virusa v okuženih celicah - Tanja , Botić; Manta, Stella; Komiotis, Dimitri; Lefevre, Francois; Cencič, Avrelija (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
1-(6-O-Acetil-3,4-Dideoksi-3-Fluoro-β-D-Glicero-Hex-3-enopiranozil-2- Uloza)-N4-Benzoil Citozin je močan inhibitor replikacije pseudorabies virusa v okuženih celicah.Namen: V predhodnih raziskavah smo dokazali, da so de novo sintetizirani derivati fluoro-glukopiranozil ketonukleotidov skupina obetajočih antivirusnih substanc proti RNA virusom. Zato je bil cilj tega dela preučiti, ali so te substance prav tako učinkovite v boju proti DNA virusom v  primerjavi z komercialnim zdravilom Ganciclovir.Metode: Uporabili smo model Pseudorabies virusa (NIA3) in prašičje ledvične epitelijske celice (celična linija PK-15).Rezultati: Rezultati so pokazali, da je 1-(6-O-acetil-3,4-dideoksi-3-fluoro- β-D-glicero-hex-3-enopiranozil-2- uloza)-N4-benzoil citozin (substanca 2) močan inhibitor replikacije pseudorabies virusa z močnejšim učinkom kot ga ima Ganciclovir.Zaključek: Substanca 2 je močan inhibitor replikacije Pseudorabies virusa v okuženih celicah.