Results of treatment of painful vertebral fractures by kyphoplasty or conservative symptomatic management: a prospective nonrandomized controlled study: Rezultati zdravljenja bolečih vretenčnih zlomov: prospektivna, ne-randomizirana primerjava med kifoplastiko in simptomatskim zdravljenjem - Strahovnik, Andrej; Fokter, Samo K. (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Rezultati zdravljenja bolečih vretenčnih zlomov: prospektivna, ne-randomizirana primerjava med kifoplastiko in simptomatskim zdravljenjem.Namen: S pričujočo študijo smo želeli primerjati rezultate zdravljenja bolečih vretenčnih zlomov pri bolnikih s primarno osteoporozo.  Zdravljenje z balonsko kifoplastiko smo primerjali z zdravljenjem na konzervativen način.Metode: Polovico bolnikov smo zdravili z balonsko kifoplastiko, polovico pa simptomatsko (analgetiki, mirovanje, torako-lumbo-sakralna ortoza). Rezultate smo ovrednotili z merjenjem bolečine po vizualni analogni lestvici (VAS), oceno stopnje aktivnosti (VAS), potrebo po počitku v postelji, točkovnim sistemom SF-36, zadovoljnostjo bolnika s prejetim zdravljenjem in z rentgenskimi spremembami.Rezultati: Pred zastavljenim zdravljenjem so vsi bolniki imeli hude bolečine v hrbtenici, ki so jih v vsakdanjih aktivnostih omejevale. V skupini,  zdravljeni s kifoplastiko, smo ugotovili statistično pomembno izboljšanje (P
Keywords: osteoporoza; zlom vretenca; kifoplastika; bolečina