Thyrotoxic struma ovarii after thyroid ablation: a case report of laparoscopic management: Tirotoksična struma jajčnika po ablaciji ščitnice: prikaz primera laparoskopskega zdravljenja - Takač, Iztok; Arko, Darja; Kavalar, Rajko; Crnjac, Anton (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Tirotoksična struma jajčnika po ablaciji ščitnice: prikaz primera laparoskopskega zdravljenja. Struma jajčnika je redka oblika tumorja zarodnih celic, ki predstavlja redek vzrok ektopičnega izločanja ščitničnih hormonov. Poročamo o primeru laparoskopskega zdravljenja strume jajčnika. Pri 49-letni bolnici, ki je bila zaradi Gravesove bolezni predhodno zdravljena z ablativno operacijo in radioaktivnim jodom, se je nepričakovano pojavil hipertiroidizem. Scintigrafija telesa z 131J je pokazala povečano aktivnost v medenici in s tem nakazovala na strumo jajčnika. Bolnico smo zdravili z laparoskopsko obojestransko adneksektomijo. V pooperativnem poteku ni bilo posebnosti. Histopatološka preiskava je pokazala prisotnost benigne strume jajčnika. Trenutno je bolnica brez znakov bolezni in prejema ščitnično nadomestno zdravljenje z levotiroksinom. V obravnavanem primeru smo že pred operacijo ugotovili diagnozo tirotoksične strume jajčnika, laparoskopska operacija pa se je izkazala za koristno in zanesljivo metodo za odstranitev jajčnika.
Keywords: struma jajčnika; hipertiroidizem; laparoskopska operacija