Ultrasound-guided Percutaneous Dilatational Tracheotomy: A fast and safe technique for airway management: Preliminary Report of a Novel Technique: Ultrazvočno vodena perkutana dilatacijska traheotomija: hitra in varna tehnika oskrbe dihalne poti Preliminarno poročilo o novi tehniki - Metterlein, Thomas; Negele, Sabrina; Wunder, Christian; Roewer, Norbert; Schuster, Frank (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Prikazati prilagojeno tehniko perkutane dilatacijske traheotomije (PDT), ki morda nudi pomembne prednosti v primerjavi z doslej uporabljano tehniko.Metode: Raziskava je potekala na živalih z uporabo ultrazvoka za PTD. Po predhodni ultrazvočni preiskavi in pod stalno ultrazvočno kontrolo, je bila narejena punkcija traheje z vodilno iglo. Vstavljena je bila dihalna cevka s Seldingerjevo tehniko in uporabo Ciaglia dilatatorja. Raziskava je potekala v živalskem laboratorijskem centru Univerzetne bolnišnice Würzburg na 11 prašičih s težo 26 do 36 kg.Rezultati: Uspešna traheotomija je bila narejena pri vseh 11 prašičih. Povprečno trajanje postopka je bilo 20 sekund od predrtja kože do vstavitve dihalne cevke. Pri enem prašiču je prišlo do predrtja zadnje stene traheje.Zaključek: Nov postopek predstavlja preprosto in učinkovito tehniko vstavitve dihalne cevke z metodo PDT.
Keywords: perkutana dilatacijska traheotomija; ultrazvok; raziskava na živalih