The role of emergency endoscopy in upper git foreign body extraction: Pomen nujne endoskopije zgornjih prebavil pri odstranitvi tujkov – rezultati obdobja 1994-2008 - Skok, Pavel; Ocepek, Andreja; Ćeranić, Davorin (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Tujki v zgornji prebavni cevi le redko povzročijo nujna stanja v gastroenterologiji. Namen raziskave je bil ugotoviti delež bolnikov, pri katerih smo ob nujni endoskopski preiskavi ugotovili tujke v zgornji prebavni cevi, oceniti uspešnost endoskopskih posegov in morebitne zaplete.Metode: V raziskavo so uvrščeni bolniki, pri katerih smo v obdobju od 1. januarja 1994 do 1. maja 2008 opravili nujno endoskopsko preiskavo zgornjih prebavil.Rezultati: Pregledali smo 8552 bolnikov, povpre~ne starosti 60,6 let SD±17,1 v razponu od 1-106 let, 3276 (38%) žensk in 5276 moških (62 %). Pri 69 bolnikih, 0,8 % vseh preiskovancev, smo ugotovili “prave” tujke požiralnika ali želodca. Skupaj smo opravili 90 endoskopskih posegov, pri 65 bolnikih, 94,2 %, smo tujke endoskopsko odstranili, pri štirih (5,8 %) pa endoskopski posegi niso bili uspešni. Med tujki smo odstranili najrazličnejše kovinske in plastične predmete: kovance, ključe, vijake, kljuke, baterije, britvice, igle, dele kuhinjskega, toaletnega in pisalnega pribora, vžigalnike, gumbe in igrače. Pri bolnikih, ki so imeli uspešno endoskopsko odstranitev, nismo opazovali pomembnejših zapletov, le pri 4 bolnikih (4/69, 5,8 %) smo opazovali klinično nepomembno krvavitev v predelu ezofagogastrične stičnice.Zaključek: Tehnološki razvoj endoskopskih instrumentov je omogočil različne interventne posege. Metoda se je potrdila kot učinkovita pri odstranjevanju tujkov v zgornji prebavni cevi.
Keywords: tujki; zgornja prebavna cev; endoskopija; odstranitev; zapleti