Systemic food embolism in a case of atrio-esophageal fistula after alcohol ablation of the Marshall vein: A case report: Sistemska embolija s hrano zaradi atrio-ezofagealne fistule po alkoholni ablaciji Marshalove vene: prikaz primera - Ledinek, Živa; Hojnik , Marko (Acta Medico-Biotechnica, 2024)
Namen: Ablacijski poseg je pogosta metoda, ki se uporablja v zdravljenju simptomatskih pacientov s persistentno atrijsko fibrilacijo (AEF). Po tovrstnih posegih so opisani možni različni zapleti, najhujši med njimi je pojav atrio-ezofagealne fistule. Čeprav pride do AEF redko, je smrtnost tega zapleta visoka. Prepoznava AEF je težavna, zlasti med urgentno obravnavo zaradi nenadnega poslabšanja kliničnega stanja, saj je klinična slika AEF nespecifična in vključuje predvsem nenadno nastalo nevrološko simptomatiko zaradi zračne embolije ali embolije s hrano. Predstavitev primera Pri 46-letni ženski z anamnezo deset let trajajoče AEF je bila opravljena etanolna ablacija Marshalove vene in elektrokonverzija. Približno mesec dni po posegu je bila pacientka najdena nezavestna, in to z znaki desnostranske hemipareze. CT angiografija je pokazala okluzijo leve srednje cerebralne arterije brez jasno demarkiranih ishemičnih sprememb možganovine. Med trombektomijo je pričela pacientka nenadno bruhati kri, po opravljeni urgentni enzofagogastroskopiji je bila takoj prepeljana v operacijsko dvorano zaradi suma na rupturo požiralnika. Umrla je na operativni mizi. Obdukcija je potrdila diagnozo AEF z obsežno gastrointestinalno krvavitvijo in posledicami embolije s hrano. Predstavitev primera smo pripravili z namenom, da izboljšamo prepoznavanje klinične slike AEF po posegu etanolne ablacije za zdravljenje AF. Svetujemo aktivno spremljanje pacientov po tovrstnih posegih in pogostejše kontrolne preglede.