Patient Blood Management: Where Are We Now and What Should We Do? Skrb za bolnikovo kri: kje smo in kako naprej - Žunić, Miodrag (Acta Medico-Biotechnica, 2024)
Program »Skrb za bolnikovo kri« (angl. Patient Blood Management, PBM) temelji na interdisciplinarnem pristopu, osredotočenem na pacienta in je zasnovan kot niz ukrepov, ki temeljijo na treh stebrih: 1. celovito obvladovanje anemije; 2. zmanjšanje izgube krvi in optimizacija koagulacije perioperativno; 3. izkoristek in optimizacija bolnikove specifične fiziološke tolerance anemije. Zaradi učinkovitosti in varnosti tega pristopa ter dejstva, da zaradi anemije trpi več kot 30 % celotnega svetovnega prebivalstva, kar uničujoče vpliva na zdravje in gospodarstvo, je Svetovna zdravstvena organizacija leta 2021 izdala priporočilo o nujnosti uvedbe PBM programa. Stopnja izvajanja programa PBM se po evropskih državah razlikuje. Usmerjevalni odbor PBM programa za države Srednje in Vzhodne Evrope je letos dosegel soglasje v skladu s trenutnimi smernicami, ki naj bi zagotovilo minimalne bolnišnične standarde izvajanja PBM v teh državah. Prispevek definira trenutno stanje programa PBM in možnosti za perioperativno izvajanje glede na tri stebre PBM v UKC Maribor, kot drugi največji bolnišnici v Republiki Sloveniji skozi perspektivo anesteziologa in kliničnega farmakologa. Njegov namen je obvestiti bralce, zakaj je izvajanje PBM ključnega pomena, skupaj z dvigovanjem zavesti o nujnem ukrepanju zdravstvenih delavcev in oblasti v dobro naših bolnikov.