A narrative review of ADME testing platforms : Kratek pregled platform za ADME testiranje - Maver, Tina; Vihar, Boštjan; Maver, Uroš (Acta Medico-Biotechnica, 2024)
Namen: V zadnjem času je bil dosežen pomemben napredek pri razvoju ADME (absorpcija, distribucija, metabolizem, ekskrecija) modelov, vendar izziv ostaja vzpostaviti platforme, ki bi zmanjšale testiranje na živalih in stroške raziskav. Naraščajoča pomembnost farmakokinetičnih interakcij poudarja potrebo po zanesljivih in ponovljivih ADME modelih, ki so vse bolj ključni za razvoj zdravil in zagotavljanje varnosti z željo po preprečevanju resnih kliničnih zapletov in hospitalizacije. Metode: Pregledna študija obravnava večorganske funkcijsko zasnovane ADME platforme in ocenjuje nedaven razvoj mikro-fizioloških sistemov (MPS), ki poudarek dajejo funkcionalni natančnosti. Osredotoča se na MPS modele, razvite za izboljšanje relevantnosti in vitro študij interakcij zdravil s poudarkom na ključnih funkcijah tkiv v primerjavi z natančno anatomsko reprodukcijo. Rezultati: Medtem ko so MPS modeli napredovali pri strukturnem posnemanju, pogosto primanjkuje funkcionalna natančnost, ki je ključna za natančno testiranje zdravil. Modeli, ki prednost dajejo funkcionalnosti pred kompleksnimi strukturnimi podrobnostmi, obetajo rezultate, ki so bolj relevantni za človeka in bi lahko ponudili alternativo testiranju na živalih. Zaključki: Da bi v celoti izkoristili potencial MPS v ADME študijah, je potreben premik fokusa od anatomske kompleksnosti k posnemanju ključnih funkcij tkiv. S tem, ko naslovimo trenutne omejitve v biomedicinskem inženirstvu, bomo podprli etične, znanstvene in regulativne cilje predkliničnih raziskav. Osredotočanje na funkcionalno natančnost omogoča, da MPS platforme premostijo vrzel med tradicionalnimi modeli in človeku relevantnimi sistemi, kar bo povečalo translacijsko vrednost ADME študij in prispevalo k učinkovitemu in etičnemu razvoju zdravil.