Severe Varicella-Zoster virus pneumonia in a healthy young adult treated with acyclovir and extracorporeal membrane oxygenation: a case report: Prikaz primera hudega poteka pljučnice povzročene z virusom Varicella-Zoster, zdravljene z aciklovirjem in zunajtelesno membransko oksigenacijo - Varda, Luka; Omerović, Metin; Kit, Barbara; Svenšek, Franc; Fluher, Jure; Cestar, Iva; Marinšek, Martin; Markota, Andrej (Acta Medico-Biotechnica, 2024)
Namen: Okužba z virusom Varicella-zoster (VZV) je pogosta pri otrocih in običajno poteka benigno. Pri odraslih se lahko kaže kot huda primarna virusna pljučnica z akutno odpovedjo dihanja in ima veliko stopnjo smrtnosti. Prikaz primera: 32-letni, predhodno zdrav moški je obiskal Urgentni center z gripi podobnimi simptomi, brez kakršnegakoli izpuščaja. Tri dni kasneje se je vrnil z razširjenim kožnim izpuščajem in hudim sindromom akutne dihalne stiske, ki je zahteval intubacijo in mehansko ventilacijo. Potrdili smo primarno okužbo z VZV. Mehanska ventilacija ni bila zadostna, zato je bila uvedena venovenska zunajtelesna membranska oksigenacija. Poleg podpornih ukrepov je bil pacient zdravljen z intravenskim aciklovirjem. Med hospitalizacijo se je pojavilo več zapletov, in sicer hud cor pulmonale, kar je zahtevalo zdravljenje z dušikovim oksidom in milrinonom, diseminirana intravaskularna koagulacija, kar je zahtevalo menjavo zunajtelesne membrane, in ventilatorska pljučnica. Po 27 dneh je bil odpuščen domov. Zaključek: Klinični potek primarne okužbe z VZV je v odrasli dobi povezan s številnimi zapleti. Zgodnje prepoznavanje akutne odpovedi dihanja, ventilacijska podpora in zgodnja raba aciklovirja so ključni elementi zdravljenja pljučnice VZV.