Impact of covid-19 pandemic on the epidemiology and etiology of lower respiratory tract infections in children : Vpliv pandemije Covid-19 na epidemiologijo in etiologijo okužb spodnjih dihal pri otrocih - Berce, Vojko; Časl, Leon (Acta Medico-Biotechnica, 2023)
Namen: Spremembe v epidemiologiji nalezljivih bolezni pri otrocih so ena od neposrednih in merljivih posledic pandemije COVID-19, zato smo želeli oceniti vpliv te pandemije na epidemiologijo in etiologijo drugih okužb spodnjih dihal pri otrocih. Metode: Izvedli smo retrospektivno študijo in vključili vse otroke, ki so bili hospitalizirani zaradi okužb spodnjih dihal (izključujoč COVID-19) v letih 2019 in 2021. Pri vseh otrocih smo opravili bris nosno-žrelnega prostora in s pomočjo verižne reakcije s polimerazo določili povzročitelja okužbe spodnjih dihal. Rezultati: Leta 2019 je bilo zaradi okužb spodnjih dihal hospitaliziranih 356 otrok, leta 2021 pa 250, kar je 29,8 % manj. Delež otrok, ki so bili hospitalizirani zaradi atipične pljučnice, se je zmanjšal iz 10,1 % v letu 2019 na 2,8 % v letu 2021, delež otrok z bakterijsko pljučnico pa iz 21,9 % v letu 2019 na 12,0 % v letu 2021 (p < 0,01). V pandemičnem letu 2021 smozasledili popolno izginotje virusa gripe in močno zmanjšanje deleža vzorcev, pozitivnih na Mycoplasma pneumoniae, iz 9,0 % v letu 2019 na 2,7 % v letu 2021 (p < 0,01). Delež vzorcev, pozitivnih na rinovirus, pa se je povečal iz 8,2 % v letu 2019 na 41,2 % v letu 2021 (p < 0,01). Zaključek: Pandemija COVID-19 je vplivala na pojavnost in etiologijo okužb spodnjih dihal z drugimi povzročitelji. V primerjavi z obdobjem pred pandemijo se je močno zmanjšala pojavnost atipične in bakterijske pljučnice. Virus gripe je med epidemijo COVID-19 povsem izginil inobčutno se je spremenila sezona pojavljanja okužb z respiratornim sincicijskim virusom. Ta opažanja so pomembna za načrtovanje zdravstvenih virov in preventivnih ukrepov za prihodnje pandemije, do katerih bo nedvomno še prišlo.