In-hospital bleeding occurring while treating ST-segment elevation myocardial infarction during the COVID-19 pandemic: STEMI during the COVID-19 pandemic : Bolnišnične krvavitve med zdravljenjem akutnih miokardnih infarktov z dvigom veznice ST med pandemijo Covid-19: STEMI bolniki med pandemijo Covid-19 - Kvartuh, Matej; Lah, Domen; Marinšek, Martin; Šuran, David; Sinkovič, Andreja (Acta Medico-Biotechnica, 2023)
Namen: Namen je ocena vpliva krvavitev na preživetje STEMI bolnikov po primarni perkutani koronarni intervenciji (PKI) s spremljajočo antitrombotično terapijo med pandemijo COVID-19. Metode: V retrospektivni raziskavi smo opazovali prevalenco in dejavnike bolnišničnih krvavitev pri 317 STEMI bolnikih (74,8 % moških, povprečna starost 65,7 ± 11,9 leta) ter vpliv krvavitev na šestmesečno preživetje STEMI bolnikov med pandemijo COVID-19, in sicer od januarja do oktobra 2021. Vodilna reperfuzijska strategija je bila primarna PKI. Registrirali smo vse pomembne krvavitve. Rezultati: Spremljajoči COVID-19 smo ugotovili pri 3,2 % STEMI bolnikov. Primarna PKI je bila opravljena pri 94,3 % bolnikov, a le pri 17 % v prvih 3 urah od začetka prsne bolečine. Krvavitve smo opazovali pri 11,4 % STEMI bolnikov, ki so imeli pomembno več zunajbolnišničnih srčnih zastojev, bolnišničnih zapletov in umrljivosti. Samo bakterijska bolnišnična okužba je bila pomembno povezana s krvavitvami (OR 4,467; 95% CI 1,819 do 10,973; p = 0,001). Bolniki z in brez krvavitev so imeli podobno povprečno starost, podobno prevalenco spola, spremljajočih bolezni, COVID-19 ter uporabo in začetek primarne PKI. Zaključki: Prevalenca bolnišničnih krvavitev med zdravljenjem STEMI bolnikov med epidemijo COVID-19 je bila 11,4-%. STEMI bolniki s krvavitvami so imeli pomembno več zunajbolnišničnih srčnih zastojev, bolnišničnih zapletov in večjo umrljivost. Samo bakterijska bolnišnična okužba je bila pomembno povezana s krvavitvami.