Myocutaneous bipedicled flap, a free tarsoconjunctival graft, and a free skin graft for reconstruction of subtotal upper lid defects : Mišično-kožni bipedikularni reženj, prosti tarzalno-veznični presadek in prosti kožni presadek za rekonstrukcijo velikih defektov zgornje veke - Šarenac, Tomislav (Acta Medico-Biotechnica, 2023)
Namen: Ocena rezultatov in predstavitev enostopenjskega pristopa k rekonstrukciji velikih defektov zgornje veke po odstranitvi tumorja z uporabo prostega tarzalno-vezničnega presadka, bipedikularnega mišično-kožnega režnja in prostega kožnega presadka. Metode: V tej retrospektivni seriji primerov so sodelovali štirje bolniki, ki so potrebovali rekonstrukcijo zgornje veke po odstranitvi tumorja. Po operacijah tumorjev pri dveh bolnikih so defekti obsegali 50-75 % veke, pri drugih dveh pa več kot 75 %, vključno z lateralnim kantusom pri enem in medialnim kantusom pri drugem bolniku. Zadnjo lamelo smo rekonstruirali s kontralateralnim prostim tarzalno-vezničnim presadkom zgornje veke, ki smo ga pritrdili na mišico dvigalko zgornje veke na defektu. V enem primeru smo funkcijo dvigalke veke zmanjšali in podaljšali s pomočjo majhnih miotomij. Sprednjo lamelo smo rekonstruirali z bipedikularnim mišično-kožnim režnjem, kar je pustilo odprto območje pod obrvjo, ki smo ga pokrili s prostim kožnim presadkom. Rezultati: Celjenje je potekalo uspešno, brez nekroze in z zadovoljivim kozmetičnim rezultatom. Nihče od bolnikov ni razvil klinično pomembnega lagophtalmosa. Delovanje mišice dvigalke zgornje veke je bilo pri vseh bolnikih normalno. Dva bolnika sta potrebovala dodatno operacijo zaradi pseudotrihiaze. Zaključek: Subtotalne defekte zgornje veke je mogoče učinkovito rekonstruirati s kombinacijo prostega tarzalno-vezničnega presadka, bipedikularnega mišično-kožnega režnja in prostega kožnega presadka. S tem pristopom se lahko v večini primerov izognemo dvostopenjskim rekonstruktivnim posegom.