Transaxillary transcutaneous aortic valve implantation (TAVI)—our first case reports: Tansaksilarni TAVI – poročilo prvih primerov - Glavnik Poznič, Nina; Balevski, Igor; Robič, Boris; Fluher, Jure; Kučič, Jože; Kanič, Vojko (Acta Medico-Biotechnica, 2023)
V zadnjih desetletjih se spoprijemamo s porastom števila bolnikov s hudo aortno stenozo. Zaradi napredka tehnike in izkušenj pa se starostna meja za vgraditev aortne zaklopke po dimeljski (femoralni) arteriji – femoralni TAVI (transcutaneous aortic valve implantation) postopoma znižuje. Bolniki z aortno stenozo imajo pogosto periferno arterijsko bolezen, pomembne zožitve na pelvičnih arterijah pa lahko onemogočijo perkutani transfemoralni pristop (brez kirurške preparacije). V primeru visokega tveganja za klasično kirurško menjavo zaklopke razvijajo nove metode žilnega pristopa za TAVI. V Mariboru smo opravili dva posega po pazdušni (aksilarni) arteriji. Primera bomo v članku tudi predstavili.