Alpha Cell Stimulus-Secretion Coupling and Intercellular Interactions in Health and Type 2 Diabetes: Sklopitev med stimulacijo in sekrecijo in medcelične interakcije celic alfa v zdravju in pri sladkorni bolezni tipa 2 - Pohorec, Viljem; Zadravec, Nika; Turk, Marko; Dolenšek, Jurij; Stožer, Andraž (Acta Medico-Biotechnica, 2023)
Dolgo je veljalo, da je temelj patogeneze sladkorne bolezni tipa 2 motnja delovanja celic beta, vendar se danes zdi bolj realističen dvohormonski model bolezni. Celice alfa imajo pomembno vlogo pri homeostazi glukoze zaradi komunikacije z drugimi celicami v Langerhansovih otočkih in tkivih, kot so jetra, prek delovanja glukagona. Čeprav natančno izoblikovanega modela njihove fiziologije še vedno nimamo, novi pristopi omogočajo boljši vpogled v poti izločanja glukagona in v procese, ki ga uravnavajo, kar omogoča boljši vpogled v delovanje celic alfa v zdravju in bolezni, z možnimi posledicami za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2.