Prolonged, recurrent, spontaneous massive gluteal and femoral bleeding in a patient with five metachronous primary malignancies: Dolgotrajne, ponavljajoče, spontane, masivne krvavitve v zadnjičnem in stegneničnem področju pri pacientu s petimi primarnimi malignomi, nastalimi v različnih obdobjih - Čretnik, Andrej; Šumer, Pia; Breznik, Silva (Acta Medico-Biotechnica, 2023)
Namen: Predstavitev primera dolgotrajne, ponavljajoče, spontane, masivne krvavitve pri pacientu s petimi različnimi malignomi, nastalimi v različnih obdobjih. Prikaz primera: Predstavljamo primer 70-letnega pacienta z masivnimi, ponavljajočimi hematomi v zadnjičnem in stegneničnem področju z malignomom prostate, uretre (penisa), desne strani debelega črevesa in desnih pljuč, z mieloproliferativnim obolenjem, ki se je nedavno zaključilo z razvojem levkemije. Zaradi nastanka utesnitvenega sindroma sta bili nujni fasciotomiji z odstranitvijo hematomov, po katerih se je krvavitev vztrajno ponavljala. Kljub številnim kirurškim posegom z zatlačenjem, lokalnimi sredstvi za zaustavitev krvavitve, kirurškimi šivi in selektivnimi embolizacijami s takojšnjo zaustavitvijo krvavitve je digitalna subtrakcijska angiografija po nekaj dneh vedno pokazala ponovitev krvavitve iz oddaljenega povirja notranje črevnične in globoke stegnenične arterije. Testi koagulacije in agregacije in testi za bolezni motenj krvavitve so bili nenehno v mejah normale. Histološke preiskave niso pokazale malignega procesa v področjih krvavitev, prav tako nismo našli ponovitve malignega procesa na kontrolnih računalniških (CT) in pozitronskih emisijskih tomografijah (PET). Zaključek: Ponavljajoče krvavitve nam je uspelo zaustaviti šele s postopno, vse agresivnejšo, neciljno embolizacijo, po čemer sta se fasciotomijski rani postopno zacelili.