Child and adolescent mental health services during the COVID-19 epidemic in Slovenia: Comparison with other European countries : Delovanje služb za duševno zdravje otrok in mladostnikov v času epidemije COVID-19 v Sloveniji: primerjava z drugimi evropskimi državami - Gregorič Kumperščak, Hojka; Podlesnik Peršak, Ivan (Acta Medico-Biotechnica, 2023)
Namen: Ugotoviti vpliv epidemije COVID-19 na delovanje služb za duševno zdravje otrok in mladostnikov (SDZOM) v prvem in drugem valu epidemije. Metode: V raziskavo smo povabili člane Združenja za otroško in mladostniško psihiatrijo (n = 66). Raziskava je bila sestavljena iz dveh delno strukturiranih anketnih vprašalnikov. V raziskavi smo preučevali klinične in organizacijske težave SZDOM v prvem in drugem valu epidemije COVID-19 in hkrati primerjali s podobno raziskavo v drugih evropskih državah. Rezultati: Osemnajst članov je izpolnilo prvi in sedem drugi vprašalnik. Pri prvem valu epidemije je 33 % članov poročalo o premestitvi svojih kolegov na oddelke COVID-19, pri drugem pa celo 43 % članov. Delovanje SZDOM je bilo pri prvem valu bolj okrnjeno zaradi javnozdravstvenih ukrepov. Pri prvem valu epidemije je polovica vprašanih opažala predvsem porast anksioznih motenj, pri drugem pa vse duševne motnje. Zaključek: Skrb vzbujajoča ugotovitev študije je bila okrnjena dostopnost do storitve SZDOM zaradi javnozdravstvenih ukrepov predvsem v prvem valu. Vendar je bila dostopnost v Sloveniji manj okrnjena kot drugod po Evropi. SZDOM v Sloveniji so zagotovili boljšo varnost zaposlenih pred okužbo COVID-19 glede na druge evropske države. Zaposleni v SDZOM v Sloveniji so bili večkrat premeščeni na oddelke COVID-19 kot njihovi kolegi v drugih evropskih državah, čeprav so se spoprijemali s porastom otrok in mladostnikov z duševnimi motnjami.