Hemorrhagic stroke in children: A case report : - Dukić Vuković, Tanja; Miksić, Mirjana; Šeruga, Tomaž; Ravnik, Janez (Acta Medico-Biotechnica, 2022)
Namen: Namen prispevka je predstaviti klinični primer hemoragične kapi pri otroku. Prikaz primera: V kliničnem primeru predstavljamo 13-letnega otroka s hemoragično kapjo, ki je bila posledica spontane krvavitve iz prirojene arteriovenske malformacije možganskih žil. Zaključek: Čeprav je možganska kap redka bolezen pri otrocih, je pomemben vzrok za težke okvare in smrt otrok. Natančen, kliničen nevrološki pregled ter slikovna diagnostika so ključni pri prepoznavanju in zdravljenju arteriovenskih malformacij. Te so najpomembnejši vzrok za hemoragično kap pri otrocih, ki lahko ogrozijo otrokovo življenje.