Achievements in surgical treatment for colorectal liver metastases from 2000 until 2020: Dosežki kirurškega zdravljenja bolnikov z jetrnimi zasevki raka debelega črevesa in danke od 2000 do 2020 - Plahuta, Irena; Magdalenić, Tomislav; Turk, Špela; Potrč, Stojan; Ivanecz, Arpad (Acta Medico-Biotechnica, 2022)
Namen: Rak debelega črevesa in danke (RDČD) je v svetovnem merilu tretja najpogostejša maligna bolezen in najpogosteje zaseva v jetra. Namen raziskave je predstaviti možnosti kirurškega zdravljenja jetrnih zasevkov in rezultate zdravljenja. Metode: Opravili smo retrospektivni pregled prospektivno vodene datoteke resekcij jetrnih zasevkov RDČD na Kliničnem oddelku za abdominalno in splošno kirurgijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Raziskava temelji na principu pristopa k zdravljenju z namenom ozdravitve. Analizirali smo število posegov, ponovne posege, zaplete in preživetje. Rezultati: Od januarja 2000 do decembra 2020 je bilo izvedenih 631 kirurških posegov zaradi jetrnih zasevkov RDČD. 352 (74,4 %) bolnikov je bolnikov več kot enega. Resekcij jeter je bilo 541 (85,7 %), in sicer 389 manjših in 152 velikih resekcij. Radiofrekvenčno ablacijo smo opravili v 61 (9,7 %) in eksploracijo v 29 (4,6 %) primerih. Ponovnih posegov je bilo 138 (21,9 %). Hudi zapleti (stopnja ≥ 3a po klasifikaciji Clavien-Dindo) so se pojavili po 84 (13,3 %) posegih. 90-dnevna pooperativna smrtnost je znašala 3,8 %. Mediano preživetje pri seštevku 0 v Clinical Risk Score je 69 mesecev; 5- in 10-letni preživetji sta 57-% oziroma 38-%. Zaključek: Kirurška odstranitev jetrnih zasevkov v celoti in ugodni prognostični dejavniki omogočajo dolgoročno preživetje bolnikov z jetrnimi zasevki RDČD.