Hippocratic Oath / Hipokratova prisega - Pahor, Dušica (Acta Medico-Biotechnica, 2022)
Ob zaključku študija medicine smo zaprisegli, da bomo spoštovali Hipokratovo prisego. To se do danes ni spremenilo. Tudi novi rodovi mladih zdravnikov zaprisežejo k spoštovanju njenih pravil. Ne vem, ali se zavedamo, da je vsebina Hipokratove prisege izjemno pomembna za vse zdravnike, saj določa in opredeljuje zdravniško poslanstvo. Hipokratova prisega je naš način življenja, razmišljanja in delovanja in zato vredna vsega spoštovanja. Sodobna medicina, ki je vedno bolj razčlovečena in profitno usmerjena, nas ne sme speljati na napačno pot. Tudi ne takrat, kadar bi zaradi morda dobre misli – v želji pomagati umirajočim – preslišali eno najvažnejših misli v Hipokratovi prisegi. To je, »da ne bom nikoli nikomur – tudi ko bi me prosil – zapisal smrtne droge ali ga z nasvetom napeljeval na tako misel«…. Ne vem, ali se zavedamo, kaj nam ta prisega zapoveduje, v kaj nas usmerja, vodi in nam olajša odločitve, ko nas morebitne skušnjave v vsakdanjem življenju vodijo na drugo, napačno pot. Koliko resnice je v tej prisegi, koliko misli, življenjskih usmeritev, ki izpolnijo poslanstvo vsakega zdravnika.