Report of a rare case: supernumerary tooth between the roots of the permanent maxillary first molar: Opis redkega primera: Nadštevilen zob med koreninami prvega zgornjega stalnega kočnika - Strmšek, Lucija; Štamfelj, Iztok (Acta Medico-Biotechnica, 2022)
Namen: Namen prispevka je predstaviti primer medkoreninskega nadštevilnega zoba. Poročilo o primeru: V primeru predstavljamo 45–letnega pacienta s sepso odontogenega izvora. Klinični pregled ustne votline in panoramski rentgenski posnetek sta pokazala štiri avitalne zobe z neustreznimi koreninskimi polnitvami, med katerimi sta bila oba prva zgornja stalna kočnika. Ob koreninah desnega so bile vidne periapikalne radiolucence, značilne za periapikalni parodontitis, med koreninami levega pa nenavadna radiolucentna struktura. V diferencialni diagnozi so bili kondenzirajoči osteitis, odontom in benigni cementoblastom, računalniška tomografija s stožčastim snopom (RTSS) pa je pokazala, da gre za miniaturen nadštevilni zob med bukalnima koreninama omenjenega zoba. Odstranitev medkoreninskega zoba ni bila indicirana, ker ni bilo spremljajočih bolezenskih sprememb. V nadaljevanju je bil desni prvi zgornji kočnik kot najverjetnejši izvor sistemske okužbe ekstrahiran, preostali avitalni zobje pa so bili ponovno endodontsko zdravljeni. Zaključek: Medkoreninski nadštevilen zob se pojavi redko, vendar je treba tudi to možnost upoštevati pri obravnavi radiopačne spremembe v predelu zgornjega stalnega kočnika. Njegova slika na običajnih rentgenskih posnetkih je lahko nejasna zaradi prekrivanja s sosednjimi koreninami. RTSS ima ključno vlogo pri postavitvi pravilne diagnoze in ugotavljanju anatomskih odnosov.