Preoperative antibiotic prophylaxis in a single tertiary hospital in Slovenia—the role of education in recommendation compliance: Predpisovanje perioperativne antibiotične zaščite v terciarni bolnišnici v Sloveniji - vloga edukacije pri izboljšanju predpisovanja - Žnidarič, Matej; Vogrin, Matjaž; Moličnik, Andrej; Mujezinović, Faris; Kavčič, Niko; Gorišek Miksić, Nina (Acta Medico-Biotechnica, 2022)
Namen: Namen raziskave je bil preučiti vlogo edukacije v izboljšanju predpisovanja perioperativne antibiotične zaščite (PAZ) na treh kirurških oddelkih Univerzitetnega kliničnega centra Maribor pri treh vrstah načrtovanih kirurških posegov (vstavitev totalne kolčne endoproteze-TKE, radikalna odprta prostatektomija-RP in carski rez- CR). Metode: V intervencijski raziskavi smo opazovali vpliv edukacijskega paketa na izboljšanje predpisovanja PAZ v skladu z lokalnimi priporočili. V predintervencijskem obdobju smo pregledali po 30 popisov treh izbranih vrst elektivnih kirurških posegov. Pri vseh posegih smo pridobili podatke o ustreznosti PAZ (indikacija, izbira, odmerek, in število odmerkov ter čas aplikacije PAZ). Paket izobraževalnih intervencij je vključeval razgovor s predstojniki, izobraževanje zdravnikov na izbranih oddelkih z diskusijo ter priloženimi žepnimi kartončki s priporočili. V postintervencijskem obdobju (3-6 mesecev po intervenciji) smo ponovno pregledali medicinsko dokumentacijo po 30 primerov posegov vseh treh vrst in vnovič analizirali skladnost predpisovanja. Rezultati: Pri izbranih elektivnih posegih (TKE, CR, RP) so v predintervencijskem obdobju predpisovali PAZ povsem skladno s priporočili v 67 %, 70 % in 3.3% pregledanih posegov. Ugotavljali smo odstopanje na področju ustreznega časa aplikacije pred kirurškim posegom in trajanja PAZ. Večje odstopanje od priporočil pri posegu RP je posledica dejstva, da gre za velik poseg v trebušni votlini, kjer se kirurg glede na poseg včasih odloči za podaljšanje PAZ. Po izobraževalni intervenciji se je izboljšala skladnost predpisovanja PAZ s priporočili na vseh treh oddelkih, skladno so predpisovali pri 80%, 90% in 50% primerov pri TKE, CR in RP. Zaključek: Z enostavnim izobraževalnim ukrepom lahko tudi v našem okolju izboljšamo predpisovanje PAZ, kar pomembno vpliva na zmanjšanje porabe protimikrobnih zdravil, posledično se zmanjša vpliv na razvoj protimikrobne odpornosti, znižajo se tudi stroški.