Evaluation of successful treatment of patients with unilateral functional crossbite: Ovrednotenje uspešnega zdravljenja pacientov z enostranskim funkcionalnim križnim grizom - Fekonja, Anita; Šijanec Kebrič, Jasmina (Acta Medico-Biotechnica, 2022)
Namen: Enostranski funkcionalni križni griz (EFKG) je ena najpogostejših ortodontskih nepravilnosti v mlečnem in zgodnjem menjalnem obdobju. Spremlja ga lateralni zdrs spodnje čeljustnice ter neskladje zgornje in spodnje središčnice zobnega loka zaradi ožje zgornje čeljustnice. S študijo smo želeli oceniti učinkovitost zgodnje obravnave EFKG s funkcionalnim ortodontskim aparatom po Fränkelu tip 3 (FR–3). Metode: V študijo smo vključili 90 pacientov (32 dečkov in 58 deklic) z EFKG, povprečne starosti 6 let in 8 mesecev (SD±1,8), obravnavanih s FR–3. Diagnostični postopek je temeljil na anamnezi, kliničnem pregledu, analizi orofacialnih funkcij, analizi rentgenograma in analizi študijskega modela. Učinkovitost zdravljenja je temeljila na analizi študijskega modela pred in po ortodontski obravnavi. Rezultati: Obravnava EFKG je vključevala odstranitev okluzijskih motenj, širjenje zgornje čeljustnice in odstranitev funkcionalnega zdrsa spodnje čeljustnice v stran (lateralno). Širina zgornje čeljustnice se je povprečno povečala za 2,90 mm (SD±1,63) v področju podočnikov in 2,78 mm (SD±1,60) v področju kočnikov. Druga prednost zgodnje obravnave je povečanje dolžine zobnega loka za stalne sekalce, ki potrebujejo več prostora. Pri 69 (76,67%) pacientih z EFKG je bila prisotna vsaj ena nepravilna orofacialna funkcija. Ob koncu zdravljenja so bili odpravljeni vsi križni grizi in funkcionalni zdrsi spodnje čeljustnice, prav tako 2 leti in 8 mesecev po zdravljenju ni bilo ugotovljenega recidiva. Zaključek: Regulator funkcije po Fränkelu tip 3 je učinkovit funkcionalni ortodontsko–ortopedski aparat za zdravljenje EFKG. S terapijo smo dosegli značilno izboljšanje odnosa zgornje in spodnje čeljustnice ter s tem izboljšane pogoje za normalno rast in funkcijo stomatognatega sistema.