Anaphylactic shock after Ranitidine – a Case report: Anafilaktični šok po Ranitidinu – poročilo o primeru - Željko, Tadej; Sinkovič, Andreja (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Anafilaktični šok po Ranitidinu – poročilo o primeru. Namen: Anafilaktični šok je huda, nepričakovana, potencialno življenjsko nevarna sistemska preobčutljivostna reakcija. Najpogostejši vzročni alergeni so določena hrana, piki žuželk in zdravila. Ranitidin je varno zdravilo in se uporablja v anafilaksi za zmanjšanje kožnih sprememb, v redkih primerih pa lahko ranitidin povzroča celo anafilakso in anafilaktični šok. Poročilo o primeru: Predstavljamo primer 30-letne bolnice, zdravljene z enim odmerkom ranitidina iv. zaradi bolečin v trebuhu. Že v nekaj minutah je prišlo do simptomov in znakov anafilaktičnega šoka. Takojšnje zdravljenje z iv. injekcijo adrenalina, infuzijo tekočin, iv. hidrokortizonom in iv. klemastinom se je pričelo že na terenu. Po sprejemu v enoto intenzivne terapije se je zdravljenje nadaljevalo, vključevalo pa je tudi vazopresorje. Zaradi respiracijske insufience sta bila potrebna intubacija in umetno predihavanje. Po 2 dneh se je stanje popolnoma popravilo, po odstranitvi tubusa pa je oseba spontano zadihala, ni imela potreb po dodatku kisika in je bila odpuščena domov v nekaj dneh brez kakršnih koli posledic. Zaključek: Zaključujemo, da lahko celo ranitidin, ki se že leta uporablja kot varno, preizkušeno in vsem dostopno zdravilo, sproži anafilakso in/ali anafilktični šok. Takrat je za rešitev bolnika potrebno ukrepati z vazopresorji, intubacijo in umetnim predihavanjem.