Pelvic expansion hidden by concomitant lumbar compression as a cause of sciatica - report of three cases: Ekspanzivni procesi v mali medenici, prikriti s sočasno lumbalno kompresijo, kot vzrok lumboishialgije - prikaz treh primerov - Bunc, Gorazd; Ravnik, Janez; Voršič, Matjaž (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Ekspanzivni procesi v mali medenici, prikriti s sočasno lumbalno kompresijo, kot vzrok lumboishialgije - prikaz treh primerov. Namen: V članku so predstavljeni primeri treh bolnikov z ishialgično bolečino, povzročeno zaradi sočasne intra- in ekstraspinalne kompresije ishiadičnega živca. Poročilo o primeru: Diagnostični postopki so sprva razkrili le intraspinalni razlog za bolečino. Vsi trije bolniki so bili operirani, vendar kliničnega izboljšanja po operaciji ni bilo. Dodatni diagnostični postopki, pri enem od bolnikov pa obdukcija, so kot razlog za vztrajajočo bolečino pri dveh bolnikih razkrili tumor živčnih ovojnic, pri tretjem bolniku pa medenični absces s kompresijo lumbosakralnega pleksusa. Zaključek: O ekstraspinalni kompresiji ishiadičnega živca je potrebno razmisliti predvsem v primerih, ko standardni kirurški poseg z odstranitvijo intraspinalnega vzroka ne privede do ustreznega kliničnega izboljšanja.