Extreme small bowel resection in malrotation with acute midgut volvulus in a 3-year old boy: a case report: Obsežna resekcija tankega črevesa pri malrotaciji z akutnim volvulusom pri tri letnem dečku: prikaz primera - Ivanecz, Arpad; Roškar, Zdravko; Potrč, Stojan (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Obsežna resekcija tankega črevesa pri malrotaciji z akutnim volvulusom pri tri letnem dečku: prikaz primera Namen: Malrotacija z volvulusom tankega črevesa je zelo redka prirojena anomalija, ki se z bruhanjem žolčne vsebine največkrat pokaže kot akutno stanje v neonatalnem obdobju in potrebuje takojšnje kirurško ukrepanje. Redkeje se simptomi pojavijo šele po prvem letu starosti, ko je zaradi neznačilne klinične slike težko postaviti pravilno diagnozo, zaradi česar lahko s pravočasnim zdravljenjem zamudimo. Kronični volvulus, ki je povezan z malrotacijo, se lahko zaradi torzije zgornjih mezenteričnih žil vsak trenutek poslabša, tako da nastane akutna venska kongestija in arterijska insuficienca. Samo takojšnja diagnoza in kirurško ukrepanje lahko preprečita odmrtje celotne stene prizadetega dela črevesa. Poročilo o primeru: Predstavljamo primer tri letnega dečka, ki je imel eno leto trajajoče težave v smislu ponavljajočih se bolečin v trebuhu in bruhanja, zaradi česar je bil fantek večkrat obravnavan v drugi zdravstveni ustanovi, vendar brez dokončne diagnoze. Nazadnje je bil deček z znaki akutnega abdomna in septičnega šoka nujno premeščen v našo ustanovo. Naredili smo urgentno laparotomijo in naleteli na volvulus zaradi malrotacije, z znatno nekrozo tankega črevesa, zaradi česar je bila potrebna obsežna resekcija prizadetega dela prebavne cevi. Po operaciji ni bilo zapletov in trenutno - eno leto po posegu - je deček na totalni parenteralni prehrani, raste primerno, uživa navadno hrano, drisk nima, prav tako ne znakov nezadostnega delovanja jeter. Čeprav je kvaliteta njegovega življenja nekoliko okrnjena, lahko skoraj nemoteno izvaja vsakodnevne aktivnosti in tako ne zaostaja za svojimi vrstniki. Zaključek: V prispevku razpravljamo o pasteh pri diagnostiki malrotacije, ki so prisotne v primeru, če se simptomi tega redkega obolenja izjemoma pojavijo šele v otroštvu, o težavah pri zdravljenju, s katerimi smo soočeni ob razvoju akutnega abdomna in o terapevtskih možnostih pri bolniku po obsežni resekciji tankega črevesa.