Attitude of patients with schizophrenia towards antipsychotic therapy: Odnos pacientov s shizofrenijo do antipsihotične terapije - Kores Plesničar, Blanka; Gselman, Martin; Rajh, Simon; Zalar, Bojan (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Odnos pacientov s shizofrenijo do antipsihotične terapije Namen: Zdravnikom vseh medicinskih strok, predvsem v psihiatrični, je dobro znano, da pacienti ne jemljejo zdravil na način, kot so jim bila predpisana. Pri shizofreniji, ki je večinoma kronična bolezen, ima sodelovanje v zdravljenju velik pomen v doseganju in vzdrževanju klinične remisije. Odnos do zdravil lahko napove sodelovanje v zdravljenju in je prepoznan kot napovedni dejavnik v zdravljenju shizofrenije. Metode: V našo observacijsko raziskavo je bilo vključenih 55 pacientov s shizofrenijo ali shizoafektivno motnjo po kriterijih Mednarodne klasifikacije bolezni 10, ki so prejemali peroralne antipsihotike (N=25) ali depo (v obliki mesečnih injekcij) antipsihotike (N=30). Za primerjavo subjektivnega odnosa do zdravil med obema skupinama je bila uporabljena lestvica Odnos do zdravil–30 (Drug Attitude Inventory–30 oz. DAI–30). Socialno, zaposlitveno in medosebno funkcioniranje pacientov je bilo primerjano s pomočjo lestvice Globalna ocena funkcioniranja (Global Assessment of Functioning – GAF). Rezultati: Med pacienti, ki so prejemali peroralne antipsihotike in tistimi, ki so prejemali antipsihotike v depo obliki, ni bilo statistično pomembnih razlik glede celokupnega števila točk na DAI–30 (p=0.146). Globalni odnos do zdravil je bil v obeh skupinah pozitiven. Med obema skupinama ni bilo statistično pomembne povezave med celokupnim številom točk na DAI–30 in vsakodnevnim funkcioniranjem (p=0.299). S faktorsko analizo smo dobili pozitivni in negativni faktor odnosa do zdravil. Zaključek: Ocena odnosa do zdravil je pomemben dejavnik v oceni sodelovanja v zdravljenju pacientov s shizofrenijo. Boljše razumevanje pacientovega sprejemanja zdravljenja in njegovega subjektivnega odgovora je potrebno zato, da lahko celoviteje obravnavamo terapevtske komponente, ki so pomembne pri posameznikih s shizofrenijo.