Does cholecystectomy affect the sphincter of oddi and the ampulla of vater? Ali holecistektomija vpliva na oddijev sfinkter in ampulo papile vateri? - Skalicky, Marjan (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Ali holecistektomija vpliva na oddijev sfinkter in ampulo papile vateri? Namen: Ker ima 20-50 % holecistektomirancev tudi po operaciji žolčnih kamnov nadaljnje dispeptične težave, želim dokazati, da del teh težav ne izvira iz primarne bolezni žolčnika s kamni, ampak so drugega, natančneje duodenalnega izvora. Metode: Z endoskopskim ultrazvokom (EUZ) sem pred operacijo (AOP) žolčnih kamnov pregledal 80 bolnikov. Tri mesece po operaciji (POP3) in 6 mesecev po njej (POP6) sem preiskavo ponovil. 50 operirancev je bilo simptomatskih, 30 pooperativno asimptomatskih. Pri vseh sem opravil analizo papile Vateri (PV) s posebnim poudarkom na analizi vidljivosti sfinkterja Oddi kompleksa (SOK) in ampule papile (AP). Rezultati: Vidljivost SOK je signifikantna v meritvah AOP/POP3 (p < 0.05) iz prikazanih sprememb. Prav tako je signifikantna primerjava POP3/POP6 (p < 0.001). Vzorec obnašanja AP (AOP/POP3, POP3/POP6, AOP/POP6) v različnih meritvah ni signifikanten (p > 0.05). Linearno zvečanje odstotka nevidnih AP (76 %, 78 %, 80 %) kaže na druge mehanizme sprememb, kot sem jih ugotovil pri vidljivosti SOK 52 % (AOP), 72 % (POP3) in 50 % (POP6). Zaključek: Holecistektomija očitno deluje incidentalno na vidljivost SOK. To potrjujejo klinične izkušnje v potrebnem rekonvalenscentnem dietetnem režimu nekaj mesecev po operaciji, ki so potrebne za "reprogramiranje SOK-a". AP, ki se obnaša po svoji embrionalni in histološki zasnovi po duodenalnem vzorcu (SOK po biliarnem), pa kaže počasne nesignifikantne linearne trende zvišane nevidljivosti.