Clostridium difficile toxin B induces morphological changes consistent with autophagy in the human adenocarcinoma cell line (HT-29): Toksin B bakterije Clostridium difficile povzroča morfološke spremembe, ki nakazujejo proces avtofagije v človeških črevesnih epitelnih celicah HT-29 - Zemljič, Mateja; Lipovšek, Saška (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Toksin B bakterije Clostridium difficile povzroča morfološke spremembe, ki nakazujejo proces avtofagije v človeških črevesnih epitelnih celicah HT–29 Namen: Toksin B (TcdB) bakterije Clostridium difficle sproži celično smrt, ki je rezultat apoptoze ali nekroze, s katerima je povezana avtofagija. Predpostavili smo, da tako TcdBVPI kot tudi TcdB8864 s svojim delovanjem vplivata na morfološke spremembe kultiviranih celic, značilnih za avtofagijo. Metode: Za in vitro študije interakcij med črevesnimi epitelnimi celicami in toksinoma TcdBVPI in TcdB8864 smo uporabili celično linijo HT-29. Celice smo inkubirali od 2 do 24 ur ločeno s TcdBVPI in TcdB8864 in jih pregledali s transmisijskim elektronskim mikroskopom. Rezultati: V HT-29 celicah smo ultrastrukturne spremembe opazili po 8 urah inkubacije s TcdBVPI in TcdB8864. Vidna so spremenjena območja zrnatega endoplazemskega retikuluma, Golgijevega aparata, elektronsko svetle ter elektronsko temne avtofagosomne strukture. V citoplazmi so prisotne lipidne kaplje. Zaključek: TcdBVPI in TcdB8864 povzročita nastanek ultrastrukturnih sprememb v HT-29 celicah. Na osnovi prisotnosti avtofagosomnih struktur v citoplazmi celic sklepamo, da lahko avtofagija pomembno prispeva k prilaganju HT-29 celic na delovanje TcdBVPI in TcdB8864 ter s tem na njihovo preživetje.