One month prevalence of self–reported musculoskeletal pain syndromes and correlates: Enomesečna prevalenca skeletno–mišične bolečine in vplivi nanjo - Klemenc–Ketiš, Zalika; Kersnik, Janko (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Namen raziskave je bil ugotoviti razširjenost mišično–skeletnih bolečinskih simptomov v reprezentativnem vzorcu slovenskih prebivalcev in ugotoviti dejavnike, povezane z njimi. Metode: Izvedli smo opazovalno presečno raziskavo, ki je potekala v juniju 2011 na reprezentativnem vzorcu 1.002 naključno izbranih slovenskih državljanov, stratificiranem glede na spol in starost. Uporabili smo računalniško podprto metodo telefonskega anketiranja. Rezultati: Vsaj en dan v preteklem mesecu je imelo 559 (55,7 %) prebivalcev mišično–skeletne simptome, 226 (22,5 %) pa vse dni v zadnjem mesecu. Višja starost, ženski spol, nižja izobrazba, nižji mesečni dohodek, iskanje laičnega nasveta, iskanje zdravniške pomoči, samozdravljenje, ljudje, ki so poročali o problemih z gibanjem, težave pri samooskrbi, bolečine, težave pri dnevnih aktivnostih, tesnoba in/ali depresija, zaposlenost, upokojenci in prisotnost kronične bolezni so bili pogosteje povezani z dejstvom, da je bila mišično–skeletna bolečina prisotna v celotnem preteklem mesecu. V primerjavi z ostalimi v vzorcu so osebe z mišično–skeletnimi bolečinami pogosteje navajale težave z gibljivostjo in bolj pogosto poročali o prisotnosti bolečin. Zaključek: Kostno–mišični simptomi so zelo pogosti v slovenski splošni populaciji in predstavljajo velik javno–zdravstveni problem.