The outcome of cataract surgery in eyes with end–stage glaucoma: Rezultati operacije sive mrene na očeh z glavkomom v zadnjem stadiju - Gračner, Tomaž; Pahor, Dušica (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Ovrednotiti rezultate operacije sive mrene na očeh z glavkomom v zadnjem stadiju. Metode: V to prospektivno klinično raziskavo je bilo vključeno 18 oči osemnajstih bolnikov z glavkomom v zadnjem stadiju, pri katerih je bila narejena fakoemulzifikacija z vstavitvijo mehke intraokularne leče (PHACO IOL). Očesni pritisk (IOP) je bil izmerjen pred posegom in nato 1 teden, 1 mesec ter 3, 6 in 12 mesecev po PHACO IOL. Ovrednoteni so bili najboljša korigirana vidna ostrina (BCVA), število protiglavkomskih zdravil ter vidno polje pred PHACO IOL in na koncu časa opazovanja. Rezultati: Pri vseh očeh je bil čas sledenja po PHACO IOL 12 mesecev. Povprečni IOP pred kirurškim posegom je bil 13,5 mmHg (SD 2,6). V celotnem času sledenja ni bilo razlike med povprečnim IOP pred in po kirurškem posegu (P > 0,05). Povprečna BCVA pred PHACO IOL je bila 0,65 (SD0,3) logMAR, ki se je izboljšala na pov- auprečno 0,19 (SD 0,1) logMAR ob koncu časa sledenja po kirurškem posegu (P < 0,0001). Povprečno število protiglavkomskih zdravil pred PHACO IOL je bilo 1,8 (SD 1,4) in 2,0 (SD 1,3) ob koncu časa sledenja po kirurškem posegu (P = 0,104). Pred PHACO IOL je bila pri 7 očeh povprečna vrednost povprečne deviacije na avtomatski perimetriji –23,57 dB (SD 3,9) in –22,87 dB (SD 4,1) ob koncu časa sledenja po kirurškem posegu (P = 0,105). Pred PHACO IOL je bil pri 11 očeh povprečen otok vidnega polja na Goldmannovi perimetriji 17,0° (SD 7,2) in 20,4° (SD 9,0) ob koncu časa sledenja po kirurškem posegu (P = 0,033). Zaključek: PHACO IOL na očeh z glavkomom v zadnjem stadiju je rezultirala v značilnem izboljšanju BCVA ob stabilnem IOP brez poslabšanja vidnega polja.