Morphometrical analysis of the p53 tissue marker in prostatic adenocarcinoma and its relationship to Gleason score and PSA level: Morfometrična analiza tkivnega označevalca p53 v adenokarcinomu prostate v povezavi z oceno po Gleasonu in vrednostjo PSA - Munda, Miha; Dariš, Barbara; Hajdinjak, Tine; Kavalar, Rajko; Štiblar Martinčič, Draga (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Rak prostate je v svetu zelo pogosta maligna bolezen. K natančnejši oceni bolezni bi lahko pripomogli tkivni označevalci, kot je na primer tudi p53. V vzorcih adenokarcinoma prostate slovenske populacje smo morfometrično analizirali izražanje p53 in njegovo povezavo z oceno po Gleasonu in vrednostjo PSA ter starostjo bolnikov. Metode: V retrospektivno pilotno študijo smo vključili 25 bolnikov z opravljeno radikalno prostatektomijo. Tkivni označevalec p53 smo določili imunohistokemično in ga izrazili kot indeks p53. Statistično smo poiskali povezave indeksa p53 z oceno po Gleasonu pred in po operaciji, vrednostjo PSA in starostjo bolnikov. Rezultati: Tkivni označevalec p53 je v raku prostate neenakomerno porazdeljen neodvisno od lokalnega Gleason vzorca, vendar korelira z oceno po Gleasonu po operaciji in mejno korelira z vrednostjo PSA. Statistično značilno so med seboj povezani tudi ocena po Gleasonu pred in po operaciji, vrednost PSA in starost bolnika. Zaključek: Potrdili smo, da ima p53 lahko napovedno vrednost kljub manjšemu številu primerov, vključenih v to raziskavo. Rezultati pilotne študije kažejo, da je p53 obetajoč tkivni označevalec in bi lahko bil uporaben kot dodatni diagnostični parameter.