Detection of vkorc1 polymorphism: comparison of polymerase chain reaction/restriction fragment length polymorphism (pcr + rflp) with allele–specific polymerase chain reaction : Ugotavljanje VKORC1 polimorfizma: Primerjava metod verižne reakcije s polimerazo/ polimorfizma dolžin restrikcijskih fragmentov (PCR + RFLP) z alelno specifično verižno reakcijo s polimerazo - Stangler Herodež, Špela; Stankovič, Nastja; Zagradišnik, Boris; Erjavec Škerget, Alenka; Kokalj Vokač, Nadja (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: VKORC1 polimorfizem je pomemben genetski dejavnik, ki vpliva na zahtevan odmerek varfarina pri bolnikih, ki potrebujejo različne odmerke varfarina za doseganje antikoagulacijskega terapevtskega učinka. Cilj naše raziskave je bil na vzorcu splošne populacije ugotoviti frekvenco enonukleotidnega polimorfizma (SNP) v VKORC1 genu na preprost, hiter in ekonomičen način. Metode: Za genotipizacijo smo uporabili metodo verižne reakcije s polimerazo oz. polimorfizem dolžin restrikcijskih fragmentov (PCR/RFLP), ki smo jo primerjali z metodo alelno specifične verižne reakcije s polimerazo. Genotipizirali smo 441 vzorcev genomske DNA preiskovancev iz severovzhodne Slovenije. Ocenili smo, ali je izbrana skupina v Hardy–Weinbergovem ravnovesju, ter izračunali posamezne genotipe in frekvenco alelov. Rezultati: Rezultati, pridobljeni z alelno specifično verižno reakcijo s polimerazo, so se popolnoma ujemali z rezultati, pridobljenimi z metodo PCR/RFLP. Frekvenca alela G (0,62) je višja kot frekvenca alela A (0,38) v testirani skupini iz severovzhodne Slovenije. Zaključek: Izkazalo se je, da PCR/RFLP metoda vključuje dodatne korake na račun časa analize, porabe reagentov in opreme. Na podlagi rezultatov zaključujemo, da alelno specifična verižna reakcija s polimerazo omogoča odkrivanje SNP v VKORC1 genu na bolj enostaven, hitrejši in cenovno bolj sprejemljiv način.