Surgical treatment of acute patellar dislocation associated with bony avulsion in children: Kirurško zdravljenje akutnega izpaha pogačice s kostnim odlomkom pri otrocih - Fokter, Samo K.; Dovnik, Andraž; Fokter Dovnik, Nina (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: O zdravljenju akutnega izpaha pogačice pri otrocih in mladostnikih še ni jasnega konsenza. Tradicionalno zdravljenje prvega poškodbenega izpaha pogačice je bilo konzervativno, zaradi novih spoznanj o medialnih stabilizatorjih pogačice pa nekateri avtorji v zadnjem času priporočajo operacijsko zdravljenje. Pričujoča raziskava opisuje srednjeročne subjektivne in funkcionalne rezultate operacijskega zdravljenja akutnega izpaha pogačice s pridruženim osteohondralnim odlomkom pri otrocih in mladostnikih, mlajših od osemnajst let. Metode: Retrospektivno smo zbrali podatke 16 bolnikov (osmih deklic in osmih dečkov), povprečno starih 14,9 (12–17) let z akutnim izpahom pogačice. Pri vseh bolnikih smo na rentgenskih posnetkih ugotovili prisotnost znotrajsklepnih odlomkov. Bolnike smo operacijsko zdravili z artroskopsko odstranitvijo (12 primerov) ali refiksacijo (4 primeri) osteohondralnih odlomkov in neposrednim popravilom medialne patelofemoralne vezi, kjer je bilo to še mogoče (13 primerov). Bolnike smo pregledali po šestih mesecih in z dvanajstimi (75 %) opravili telefonski pogovor po povprečno štirih (2–7) letih. Rezultati: Dva izmed 16 bolnikov (12,5 %) sta imela ponovni izpah pogačice. Povprečno doseženo število točk po subjektivnem IKDC točkovniku ob zadnjem sledenju je bilo 86 (63–100), po Marx Activity Rating Scale pa 9,2 (2–16). Zaključki: Neposredna kirurška rekonstrukcija medialne patelofemoralne vezi predstavlja možnost preprečitve ponovne dislokacije in subluksacije pogačice. Posebej primerna je lahko ob prvem travmatskem izpahu pogačice pri otrocih in mladostnikih z osteohondralnimi zlomi in obsežnejšo okvaro medialnih stabilizatorjev pogačice