Efficacy of metformin treatment in polycystic ovary syndrome: Učinkovitost zdravljenja sindroma policističnih jajčnikov z metforminom - Jerenec, Katja; Samojlenko, Maša; Geršak, Ksenija; Ferk, Polonca (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Metformin je peroralni antidiabetik, potencialno učinkovit tudi v terapiji bolnic s sindromom policističnih jajčnikov (PCOS). Med bolnicami s PCOS prihaja do opaznih razlik v farmakološkem odzivu na metformin, kar je verjetno posledica kliničnih, biokemijskih, genetskih in drugih dejavnikov. V prispevku navajamo kratek pregled ugotovitev dosedanjih kliničnih študij učinkovitosti zdravljenja bolnic s PCOS z metforminom ter hkrati povzemamo preliminarne rezultate retrospektivne farmakogenetske študije na vzorcu slovenskih bolnic s PCOS. Sodobno znanje farmakogenetike si počasi, a vztrajno utira pot v klinično prakso ter postaja pomemben segment obravnave bolnikov in eden od temeljev osebne medicine – medicine prihodnosti.