Autism Spectrum Disorder – Diagnostic Dilemmas in a Boy with a Doubly Disadvantaged Background: Motnja avtističnega spektra – diferencialno diagnostični pomisleki pri fantu z dvojno obremenjujočim okoljem - Gregorič Kumperščak, Hojka (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Primer fanta s simptomi, značilnimi za motnjo avtističnega spektra, predstavljamo z namenom opozoriti na diferencialno diagnostična vprašanja, ki se lahko porajajo ob spremljanju teh bolnikov. Poročilo o primeru: Motnje avtističnega spektra so opredeljene s kvalitativnimi spremembami v socialnih stikih, sporazumevanju in v interesih ter aktivnostih.V primeru fanta, ki ga predstavljamo, so opisani simptomi prepleteni z vplivom dvojno stigmatizirajočega okolja. Prvič, bolnik pripada etnični skupini, ki je znana po svoji rezerviranosti v komunikaciji ne samo do tujcev, ampak tudi v sklopu družine. In drugič, njegova situacija v ožji družini je dodatno obremenjujoča. Zaključek: Dvojno stigmatizirajoče okolje je po našem mnenju pomembno vplivalo na fantov razvoj in je ključno pri razumevanju njegovega stanja.