Carbon monoxide intoxication: A report of two cases: Prikaz dveh primerov zastrupitve z ogljikovim monoksidom - Hajdinjak, Emina; Markota, Andrej; Strdin Košir, Alenka; Kirbiš, Simona (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Namen prispevka je na primeru dveh bolnikov prikazati uporabo neinvazivnih merilcev ogljikovega monoksida. Znaki zastrupitve z ogljikovim monoksidom so nespecifični; nanjo ponavadi pomislimo ob anamnestičnih podatkih in po izključitvi ostalih vzrokov za nezavest. Prikaz primerov: V prispevku sta opisana primera dveh bolnikov, ki sta bila zastrupljena z ogljikovim monoksidom in bila akutno alkoholno opojena. Iz dostopnih podatkov o bolnikih (najdena na odprtem, nezavestna, brez zunanjih znakov za poškodbo) na tovrstno zastrupitev ni bilo mogoče sklepati; v obeh primerih smo zastrupitev z ogljikovim monoksidom odkrili s pomočjo neinvazivnega merilca ogljikovega monoksida, ki je bil uporabljen v sklopu ABCDE pristopa. Ostale meritve (krvni tlak, krvni sladkor ipd.) niso pojasnile stanja bolnikov. Bolnika sta prejela zdravljenje s kisikom še pred določitvijo ogljikovega monoksida v arterijski krvi in bila po dveh dneh zdravljenja odpuščena brez posledic. Vzroki za zastrupitev z ogljikovim monoksidom so bili izpostavljenost dimu in kajenje ob hkratni zastrupitvi z alkoholom. Zaključek: Uporaba enostavnih, neinvazivnih sistemov za merjenje ogljikovega monoksida lahko olajša postavitev diagnoze zastrupitev z ogljikovim monoksidom.