Neonatal mortality in the Maribor region (1997–2008): Umrljivost novorojenčkov na območju Maribora (1997-2008) - Burja, Silva; Treiber, Milena; Tekauc-Golob, Andreja; Takač, Iztok; Hajdinjak, Dušanka; Gajšek-Marchetti, Marijana; Mičetić-Turk, Dušica (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Predstaviti povzetek podatkov o umrljivosti novorojenčkov v 12-letnem vzorcu 24044 novorojenčkov, rojenih na Kliniki za ginekologijo in perinatologijo Univerzitetnega kliničnega centra v Mariboru v obdobju od 1997–2008. Metode: Za študijo smo uporabili podatke kohortnih nizov novorojenčkov iz Nacionalnega perinatalnega informacijskega sistema (NPIS) za obdobje 1997–2008, osnovanih na datumih rojstva in smrti. Univerzitetni klinični center v Mariboru skrbi za populacijo severovzhodne Slovenije, kjer se je v izbranem 12-letnem obdobju rodilo 24044 živorojenih novorojenčkov. Letne kohorte smrti novorojenčkov smo analizirali po gestacijski starosti (GS), porodni teži (PT), po starosti ob smrti in njenem vzroku. Rezultati: Povprečna stopnja umrljivosti novorojenčkov v celotni 12-letni preiskovani skupini je bila 2,2 na 1000 živorojenih z GS 28–42 tednov in 4,7 na 1000 živorojenih z GS 22–42 tednov. Najmanjša skupina z izjemno nizko porodno težo (INPT) < 1000 g je bila odgovorna za okoli 50 % vseh smrti novorojenčkov, skupina s PT 1000–1500 g za okoli 20 %, novorojenčki s PT 1500–2500 g za 10 % in novorojenčki s PT > 2500 g za 20 %. Najvišji odstotek smrti novorojenčkov (54 %) so predstavljale smrti zaradi izjemne nezrelosti. Zaključek: Nihanja stopenj umrljivosti novorojenčkov v opazovanih 12 letih so predvsem v letih 1997–2005 v direktni povezavi s številom novorojenčkov z INPT. Toda v zadnjih štirih letih opazovanega 12-letnega obdobja smo, kljub visoki stopnji rojevanja prezgodaj rojenih, priča očitno znižani stopnji umrljivosti novorojenčkov ali boljšemu kazalniku kvalitete perinatalnega varstva. Analiza kazalnikov kvalitete v perinatologiji je obvezni del klinične prakse.