Necrotizing fasciitis in the form of Fournier gangrene in a 70 year old patient: Nekrozantni fasciitis v obliki Fourniejeve gangrene pri 70 let starem pacientu - Arslani, Nuhi; Mikuljan, Timotej (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Namen tega članka je opisati primer obolelega pacienta s Fournierjevo gangreno in prikazati proces njegovega zdravljenja in razreševanja zapletov, ki so pri tem nastali. Poročilo o primeru: Pacient je 70. let stari moški, ki je bil hospitaliziran zaradi nekrozantnega fasciitisa perianalno. Narejena je bila radikalna nekrektomija mehkih tkiv, drenaža perianalnega abscesa, in transverzostoma. Na podlagi antibogramov sta bila predpisana antibiotika Amoksiklav in Ciprobay. Kasneje je prišlo do dekompenziranega adhezijskega ileusa, kar je terjalo ponoven operativen poseg. Zakjuček: Fournierjeva gangrena je redka bolezen, ki navadno prizadene moške.Bolezen se začne z otekanjem, celulitisom, višjo temperaturo in vonjem. Naš primer opisuje uspešno zdravljenje bolezni z urgentno operacijo in ponovnim operativni posegom zaradi pooperativnega zapleta.