Predatory journals / Plenilske revije - Pahor, Dušica (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Izraz “plenilske revije” je prvič uporabil Jeffrey Beall, raziskovalec in knjižničar na Univerzi Kolorado v Denverju; z izrazom je označil revije za dobiček za razliko od revij za promocijo znanstvenih podatkov. Leta 2010 je prvič objavil seznam plenilskih založnikov. Na Beallovem seznamu so potencialne, možne ali verjetno plenilske založbe odprtega dostopa. Plenilska dejavnost ne zajema le revij, ampak zajema tudi monografije, kongrese in objavo kongresnih izvlečkov (1).